|

Bunea Stancu este prea ”creativ” ca să-i dai pe mână Rocreativ. Raportul Curții de Conturi confirmă

stancu bunea ghoergheUltimul raport al Curții de Conturi privind activitatea financiară a Consiliului Județean Brăila în 2012 contrazice imaginea de super-manager public pe care și-o confecționase președintele Gheorghe Bunea Stancu. Arată în schimb cum pot sucomba banii publici sub mânuța iute a unui baron local PSD…

Controlul, desfășurat în perioada 13.05.2013-05.07.2013 a descoperit că administrația PSD a produs județului Brăila, numai în anul 2012, prejudicii de 583.000 lei, abaterile financiare fiind de 8.513.000 lei !? Să notăm că veniturile CJ Brăila în anul respectiv au fost de 130.577.000 lei iar cheltuielile de personal (salarii, prime,sporuri, ș.c.l.) au fost de 121.503.000 lei, adica de aproape trei milioane de euro !?

Dar ce reproșează Curtea de Conturi administrației PSD a lui Bunea Stancu ?

Apartamente vândute cu cât vrea Șefu, cu TVA dar fără evidențe contabile

S-au descoperit nu mai puțin de  500 de apartamente vândute cu o valoare calculată ”incorect” în sensul că apar diferențe între suma înregistrată în contabilitate și cea din procesele verbale de recepție . Mai mult, apar diferențe între suma prevăzută în contractele de vânzare a locuințelor în baza OG 19/1994 și suma înregistrată în contabilitate iar evidența contabilă a ratelor și a dobânzilor  nu s-a ținut organizat, toate acestea provocând CJ Brăila prejudicii de 1.675 .000 lei, adică vreo 400.000 de euro.

Ca un corolar,  încasarea necuvenită a unor venituri din vânzarea locuințelor în baza OG 19/1994 prin aplicarea procentului de dobândă și la TVA datorat bugetului de stat au provocat prejudicii de 153.000 de lei.

Salarii majorate la ordin

Controlul a mai constatat și o brambureală organizată la capitolul plății celor aproape trei milioane de euro reprezentând salariile angajaților Consiliului Județean Brăila în 2012.

Mai precis, Curtea de Conturi cataloghează ca ”efectuartă în mod ilegal”  plata salariilor în anul 2012, când Bunea Stancu a acordat- din banii noștri, nu din ai lui –  ”spor de dispozitiv” și „majorări ale salariului de bază cu până la 75%” angajaților Consiliului Județean.

Plata nelegală de drepturi salariale care exced Legii nr.284/2010 reprezentând spor dispozitiv 25%  și majorarea nelegală cu 75% a salariului de bază al personalului nominalizat în legătură cu derularea de proiecte finanțate din fonduri internaționale, pierderi de 559.000 lei.

Efectuarea de plăți în numerar sau prin bancă, cu titlul de avans sau alte drepturi salariale, fără documente justificative, abateri de 22.000 lei

Stancu da cui vrea și cum vrea bunurile județului

Inspectorii financiari au descoperit bunuri aparținând domeniului public al unității administrativ teritoriale judeul Brăila date în administrare altor unități administrativ-teritoriale și neînregistrate în evidența contabilă, ceea ce a produs prejudicii de 5.838.000 lei, adică peste un million de euro !? Înregistrarea eronată, în contabilitate, a studiilor și proiectelor aferente lucrărilor de investiții realizate, ca active necorporale și nu prin adăugarea la valoarea investițiilor la care se referă, provocând o gaura de  628.000 lei.

După ce citești îngrozit toate aceste rapoarte, te întrebi îngrozit cum poți lăsa un astfel de administrator public să gestioneze averea unui întreg județ printr-un SRL ?

Dorian Stoianovici

URL scurt: http://braila24.ro/?p=36921

avatar Publicat de pe 30 Mar 2014. Publicat in ADMINISTRATIE, GALERIE MULTIMEDIA. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...