|

China a devenit a treia țară din lume care a ajuns pe Lună

china-a-devenit-a-treia-ara-din-lume-care-a-ajuns-pe-lunaChina a devenit, sâmbătă, cea de a treia țară din lume care a ajuns pe Lună, după ce sonda spațială Chang’e-3 a aselenizat, potrvit CCTV, citată de AFP.

Sonda spaţială Chang’e-3 a atins solul lunar sâmbătă, într-o zonă numită Golful curcubeului, unde trebuie să plaseze un vehicul de explorare teleghidat denumit Iepurele de jad.
Reuşita tehnologică este o premieră în ultimii 37 de ani: este vorba de prima aselenizare lentă efectuată de la misiunea sovietică Luna 24, din august 1976.
Lansatorul Changzheng, care a purtat sonda chineză, a decolat pe 1 decembrie de la baza de lansare de sateliţi din Xichang (sud-vestul Chinei). Operaţiunea de lansare a roverului Iepurele de jad a fost calificată atunci de oficialii chinezi drept „un succes”.
Odată cu această misiune, denumită Chang’e-3, China a realizat prima ei aselenizare „lentă”, în cadrul ambiţiosului ei program spaţial Chang’e, marcat deja de succesele realizate de două sonde lunare. Sondele Chang’e-1 (lansată în octombrie 2007) şi Chang’e-2 (lansată în octombrie 2010) au permis, după plasarea lor pe orbită, efectuarea unor observaţii detaliate asupra Lunii.
Pentru a-şi întări statutul de mare putere, China doreşte să devină prima ţară din Asia care va trimite un astronaut pe Lună, probabil după 2025.

Andri Voicast

 

URL scurt: http://braila24.ro/?p=34029

avatar Publicat de pe 14 Dec 2013. Publicat in MONDEN, Pe Surse. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...