|

CNAS: Lista de aşteptare pentru bolnavii de cancer, redusă cu 42%

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat în decembrie 2012 fonduri suplimentare de 61 de milioane de lei, din taxa clawback, pentru Programul de oncologie, fapt ce a dus la scurtarea cu 42% a listei de aşteptare cu pacienţi bolnavi de cancer, a anunţat, luni, preşedintele CNAS, Doru Bădescu.

Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), lista de aşteptare a fost micşorată de la maximul istoric de 3.259 de pacienţi la 1.292, ceea ce reprezintă un minim istoric.

„În 2012, am obţinut alocarea de fonduri suplimentare care au dus la scurtarea listei de aşteptare pentru bolnavii de cancer cu 42 la sută, un minim istoric. Jumătate din bugetul de peste un miliard de lei alocat bolnavilor de cancer în 2012 a fost direcţionat către terapiile inovatoare de care au nevoie circa 7 la sută dintre pacienţi.”, a mai spus Bădescu.

Preşedintele Casei a precizat că Programul naţional de oncologie a fost introdus în România în 1999, decontarea medicamentelor făcându-se de către CNAS, în limita bugetului disponibil.

„În 2008, în buget au fost introduse 14 molecule inovatoare (medicamente noi, care nu au ieşit de sub patent – n.r.), utile pentru prelungirea şi creşterea calităţii vieţii unor pacienţi incurabili. Astfel, atunci, bugetul alocat bolnavilor de cancer a fost de aproximativ 730.000.000 lei, din care jumătate a fost direcţionat către tratamentele cu medicamente inovatoare de care au beneficiat circa 7 la sută dintre pacienţi. În 2012, alocarea bugetară pentru întregul program a fost de aproximativ 1.031.000.000 lei, rspectiv cu 10 la sută mai mult decât în 2011 şi cu 30 la sută mai mult faţă de 2008 când a început derularea Programului prin intermediul CNAS”, a mai spus Bădescu.

Potrivit preşedintelui CNAS, numărul pacienţilor care au primit aprobarea comisiei de experţi pentru tratamente inovatoare a crescut în 2012 cu 24,6 la sută faţă de 2011 şi cu 42 la sută faţă de 2008. „Ca urmare a bugetului alocat pentru derularea Programului Naţional, pe de o parte, şi a creşterii solicitărilor medicilor curanţi pentru utilizarea acestor tratamente moderne, pe de altă parte, a apărut necesitatea înfiinţării listei de aşteptare în vederea rambursării tratamentului. În intervalul 2008-2010, s-a înregistrat o creştere dramatică cu 93 la sută a listei de aşteptare, atingându-se un maxim istoric de 3.259 de pacienţi la nivelul anului 2010″, a adăugat preşedintele CNAS.

Bădescu a mai spus că în România sunt 79 de denumiri comune internaţionale (DCI) pentru tratamentele oncologice, adică 510 medicamente, după denumirea lor comercială. Dintre cele 79 DCI, 14 sunt medicamente a căror prescriere se face cu aprobarea comisiei de specialitate din CNAS, trei – medicamente a căror prescriere se face cu aprobarea comisiei de specialitate din Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), 14 – prescrise de medicul curant, pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din Ministerul Sănătăţii, iar 48 – a căror prescriere se face direct de către medicul de specialitate. Pentru această categorie de medicamente uzuale (ieftine), de necesitate, există alternativa achiziţionării lor prin Unifarm, demers pentru care Guvernul a alocat 800.000 de euro, a adăugat Bădescu.

La rândul său, preşedintele Comisiei de oncologie a CNAS, dr. Dan Corneliu Jinga, a explicat că 96.955 de pacienţi bolnavi de cancer primesc tratament, dar nu a putut preciza câţi dintre ei au scheme de tratament incomplete. În 2012, de tratamente inovative au beneficiat 9.140 pacienţi, adică aproape 10 la sută, faţă de doar 6 la sută în 2010.

Jinga a mai spus că, analizând Programul naţional de oncologie, a constatat că, în 2010, 40 la sută dintre dosarele pentru obţinerea tratamentului nu erau eligibile, adică nu aveau indicaţie corectă, iar în decembrie 2012 mai erau doar 3 la sută neeligibile. De asemenea, după ce în 2012, prin alocarea unor fonduri suplimentare, alte 2.000 de persoane au fost incluse în program, pe listele de aşteptare ar mai fi 1.292 de pacineţi , iar durata de aşteptare este, în medie, de trei luni.

„Pentru bolnavii care sunt pe listele de aşteptare, se caută terapii alternative, iar pentru 70 la sută dintre ei, se găsesc. Cele 14 molecule inovative se adresează pacienţilor cu suferinţe incurabile”, a mai spus Jinga.

Potrivit datelor statistice, în România sunt diagnosticate anual peste 70.000 de cazuri noi de cancer.

Angelina Singurelu

URL scurt: http://braila24.ro/?p=26858

avatar Publicat de pe 5 Feb 2013. Publicat in ACTUALITATE, Sanatate, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...