|

Criterii de integritate doar pentru unii?

Candidații Alianței România Dreaptă (ARD) pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 trebuie să îndeplinească următoarele 12 criterii de integritate:

1. să nu fi fost condamnat penal definitiv pentru o infracțiune săvârșită cu intenție în România sau în orice altă țară democratică;

2. să nu fie arestat preventiv sau să nu fie trimis în judecată pentru o infracțiune săvârșită cu intenție în România sau în orice altă țară democratică;

3. să nu existe indicii temeinice privind comiterea unor fapte penale de corupție, fraudă, crimă organizată sau alte fapte grave de natura penală, care prejudiciază grav credibilitatea candidatului și a Alianței; să nu existe indicii temeinice privind fraudarea votului, potrivit legii;

4. să nu fi fost declarat incompatibil prin decizii definitive și irevocabile ale instanțelor judecătorești pe baza sesizărilor Agenției Naționale de Integritate sau prin decizii ale ANI rămase definitive prin necontestare;

5. să nu fi săvârșit, în exercitarea funcției publice, fapte contrare prevederilor legale privind conflictul de interese; sa nu existe indicii temeinice privind încheierea ilegală, netransparentă sau preferențială de contracte de afaceri cu instituții publice.

6. să nu existe împotriva sa o constatare a Agenției Naționale de Integritate transmisă instanțelor de judecată sau ramasă definitivă privind existența unei diferențe semnificative între averea dobândită și veniturile realizate, potrivit art. 18 din Legea 176/2010.

7. sa nu aibă calitatea de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securității constatată prin decizie judecatorească definitivă și irevocabilă; constatarea nedefinitivă a calității de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securității de către Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității poate fi criteriu de respingere a candidaturii, dacă încă din această etapă procedurală prejudiciază grav credibilitatea Alianței;

8. să nu fi ocupat funcții politice de conducere retribuite în aparatul central sau local al Partidului Comunist Român;

9. să nu fi inițiat sau participat la acțiuni cu caracter rasist, xenofob sau antisemit;

10. să nu fi încălcat grav normele de morală publică în exercitarea unor funcții în instituțiile publice; să nu fi dat dovadă de comportament public indecent, violență fizică sau amenințări la integritatea fizica a oricarei persoane; să nu aducă prin candidatura sa prejudicii de imagine formațiunilor partenere ale Alianței.

11. să nu fi trecut de la o formațiune la alta în cadrul Alianței;

12. sa nu fi migrat in mod repetat de la o formatiune politica la alta in ultimii 5 ani.

Fiecare candidatură va fi însoțită de următoarele documente:

a) declarația de avere în format ANI completată la data depunerii candidaturii. Candidații care au depus declarația de avere în luna iunie 2012, pe baza legii 176/2010, vor anexa și această declarație.

b) declarația de interese în format ANI, completată la data depunerii candidaturii. Candidații care au depus declarația de interese în luna iunie 2012, pe baza legii 176/2010, vor anexa și această declarație.

c) CV detaliat. CV-ul trebuie să conțină informații relevante despre pregătirea și competențele profesionale, compatibile cu domeniile de activitate ale comisiilor parlamentare; candidații care au fost sau sunt senatori sau deputați vor oferi detalii relevante despre activitatea lor parlamentară.

d) declarația pe propria răspundere că nu a ocupat funcții politice de conducere retribuite în aparatul central sau local al Partidului Comunist Român.

e) declarația pe propria răspundere că nu a fost lucrător, colaborator sau asimilat colaboratorilor Securității în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

f) tabelul cu criteriile pentru validarea candidaturii, completat și semnat.

După cum se știe, de verificare respectării acestor criterii de către candidații ARD în alegerile parlamentare se ocupă Monica Macovei.

Pentru a propune candidați credibili, ar trebui ca și USL, PPDD și celelalte partide care cer votul cetățenilor în alegerile generale să își aleagă candidații conform acelorași criterii. Ar fi un bun început de minimală reformare a clasei politice românești.

Dorian Stoianovici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

URL scurt: http://braila24.ro/?p=26364

avatar Publicat de pe 30 Sep 2012. Publicat in EDITORIAL, Editorial. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...