|

Cum mai sunt furati romanii: Ilegalitatea TAXEI PE APA DE PLOAIE !

„Taxa pe apa de ploaie”, incorect si impropriu numita de unii reprezinta de fapt , tariful pentru un serviciu distinct prestat de firmele de utilitati pentru :

– colectarea,
– transportul si
– epurarea apelor meteorice (provenite din precipitatii ).
In prezent, Legea 326/2001 a serviciilor publice de gospodarie comunala, cat si Legea 634/2002 de aprobare a Ordonantei Guvernului nr. 32/2002 privind reorganizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare, reglementeaza serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice , in timp ce STAS-ul 1846-90 stabileste metodele de determinare a debitelor de canalizare, inclusiv a ” debitelor de ape meteorice”. Toate aceste reglementari legale demonstreaza ca serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct care trebuie platit doar de catre Primarii.
Asta pentru ca, apa de ploaie nu este cuantificata la acest moment in nici un fel, adica nimeni nu stie exact cata apa de ploaie de scurge de pe un bloc sau de pe o casa, astfel incat baza de impunere este ilegala, iar aceasta taxa nu trebuie platita de consumatorii casnici din Romania !

Apa de ploaie facturata din burta

A trecut doar o lună de cînd administratorii sistemului de canalizare din municipiu, respectiv Compania de Apă, au chemat pe rînd beneficiarii pentru a semna un nou contract. Supriza neplăcută a fost pentru fiecare cetăţean aceea de a lua la cunoştinţă faptul că trebuie să plătească mai mult în zilele mai ploioase din lunădecît în celelalte. Puşi să scrie în noul contract totalul suprafeţelor construite şi betonate, au rămas nedumeriţi de ce trebuie să plătească apa ce cade de sus, fără vina lor. Problema care-i nemulţumeşte pe buzoieni, în legătura cu plata facturii la apă şi canal (Compania de Apă) este una destul de acută, dacă este să ne gîndim la faptul că a sosit prima factură în cutiile poştale ale cetăţenilor. Din păcate, cu toate explicaţiile oficiale, mulţi din cetăţeni se întreabă de ce trebuie să plătească ceea ce nu se factura pînă acum: apa de ploaie! Bineînţeles, facturarea apei meteorice este efectuată conform H.G. 1591/2002, care prevede: „cantitatea de apă meteorică preluată de reţeaua publică de canalizare este determinată prin înmulţirea cantităţii specifice multianuale de apă meteorică, stabilită conform normativelor în vigoare, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, declarate de fiecare utilizator.”
Facturile cresc
Pînă aici totul clar, nu neapărat frumos, dar unii petiţionari ne întreabă cum se face că vara, cînd precipitaţiile sînt totuşi destul de mici, dacă nu sînt absente, totuşi facturile cresc. Conform algoritmului, fiecare buzoian (mai ales cei care locuiesc la case) plăteşte diferenţiat factura la Compania de Apă. Totuşi, cine poate stabili în care cartier plouă mai puţin şi în care mai mult, sau pînă la ce cifră este luat în calcul coeficientul transmis Companiei de ANMH, ca să fie real, pentru că, spun petiţionarii, pînă la 3 litri pe metru pătrat, apa nu ajunge în sistemul de canalizare? De asemenea, o altă întrebare este dacă suprafaţa construită şi neconstruită este în totalitate luată în calcul, deoarece există şi cazuri cînd apa se scurge direct în pămînt.
Bătălia cifrelor
Sistemul nou de facturare a apei meteorice dă bătăi de cap nu numai beneficiarilor, ci şi oficialilor care calculează valoarea facturilor. Să dăm un exemplu: potrivit datelor furnizate oficial de reprezentanţii Companiei de Apă Buzău, în luna iunie, coeficientul de apă meteorică comunicat de ANMH a fost de 0,054 litri/metru pătrat, iar în iulie de 0,033 litri/metru pătrat. Din datele puse la dispoziţie de Staţia Meteo Buzău, pe luna iulie au fost numai 9 zile de ploaie, care au însemnat 32,6 litrii/metru pătrat, iar în august doar 3 zile din lună a plouat, 9,8 litri/metru pătrat. Margaret Leca, purtătorul de cuvînt al Companiei de Apă Buzău, explică faptul că fiecare cetăţean poate depune o cerere dacă el consideră că este nedreptăţit: „Se poate întîmpla să existe şi neclarităţi şi chiar un beneficiar să aibă dreptate, atunci respectivul trebuie să  depună o cerere şi în urma unor verificări se vor face corecturile necesare.” Acum rămîne ca fiecare beneficiar de servicii ale Companiei de Apă să înveţe cum să calculeze apa de ploaie care cade din cer, să dea telefoane să tocească pragurile instituţiilor responsabile cu jaful legal sau a celor unde se fac reclamaţii. Ne întrebăm ce mai urmează să se factureze: aerul respirabil, mersul pe jos, praful de pe străzi sau privitul în vitrine? [ Iulian Gavriluta de la Sansa Buzoiana]

● Desi nu a cazut un strop de ploaie, Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC) Iasi a incasat de la ieseni taxa pentru apa de ploaie sau meteorica

Regia Autonoma Judeteana de Apa si Canal a gasit o metoda ingenioasa pentru a-i jecmani pentru ieseni: incaseaza taxa pe apa de ploaie chiar si atunci cand este seceta. Desi  nu a cazut un strop de ploaie, Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC) Iasi a incasat de la ieseni taxa pentru apa de ploaie sau meteorica. In ceea ce priveste taxa pentru apa de ploaie, banii incasati din aceasta sunt folositi, potrivit sefilor RAJAC, pentru modernizarea retelei de canalizare, sau cel putin asa ar trebui sa se intample. Factura pentru apa meteorica se stabileste in functie de o serie de coeficienti de calcul stabiliti de conducerea Regiei. S-a stabilit in primul rand in baza unor statistici cantitatea de apa meteorica ce cade pe un metru patrat anual in judetul Iasi.

Pentru municipiul Iasi in acest sens s-a stabilit un coeficient de 0,01 mc/mp pe an pentru terenuri si 0,3 mc/mp pe an pentru locuinte. La locuinte s-a stabilit in principiu cantitatea de apa ce cade pe acoperis si preluata ulterior de retelele de canalizare. Dupa ce se inmulteste coeficientul stabilit cu suprafata terenului sau a locuintei, rezultatul se inmulteste cu tariful pentru canalizare 2.679 lei/mc, 0,2 RON/mc. Aceasta formula de calcul favorizeaza Regia si ofera sefilor unitatii o justificare si atunci cand factureaza apa meteorica pentru lunile in care a fost seceta. Potrivit conducerii RAJAC, apa de ploaie se calculeaza dupa un studiu facut de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie (INMH) in urma cu 20 de ani si are o valabilitate de 80 de ani. Practic, cetatenii municipiului platesc apa dupa preziceri deoarece sefii RAJAC refuza sa ia in calcul schimbarile climaterice din ultima perioada. Daca sefii RAJAC ar vrea sa taxeze corect ar schimba formula de calcul astfel incat sa nu mai factureze dupa niste estimari facute in urma cu 20 de ani. Poate ca ar trebui sa se factureze, dupa fiecare luna in functie de cantitatea de apa care a cazut. Acest lucru se poate estima cu exactitate datorita aparatelor performante. „Apa de ploaie se plateste dupa o medie facuta de INMH pe o perioada de 80 de ani. Aceasta apa meteorica nu se plateste dupa niste studii lunare”, a precizat sec Ioan Toma, directorul RAJAC Iasi.[ Andrei Hurbea]

Apa de ploaie incadrata ilegal la „utilitati”
Noul sistem de facturare al apei meteorologice se resimte din plin începând cu ultimile facturi trimise de Apa Grup clienţilor săi. În special botoşănenii care locuiesc la case au constatat odată cu citirea ultimei înştiinţări de plată că apa de ploaie a trecut în rândul componentelor de lux ale vieţii lor. Sau, în cel mai bun caz, botoşănenii trebuie să plătească apa de ploaie la nivelul utilităţilor de strictă necesitate precum apa potabilă, electricitatea sau gazul. O familie de două persoane de pe strada Alexandru cel Bun, spre exemplu, a fost înştiinţată că trebuie să plătească pentru apa din luna mai 70 de lei noi. „Am fost surprins să constat că jumătate din sumă este pentru apa meteo. Au fost facturaţi 44 de metri cubi de apă pluvială, şi plătesc deci pe apa de ploaie cât pentru apa pe care am consumat-o în casă. Este inadmisibil”, se plângea zilele trecute Gheorghe Cozma.
Reprezentanţii societăţii Apa Grup susţin că au aplicat corect legea şi modalitatea de calcul impusă de la centru şi că botoşănenii nu au altă variantă decât să plătească aceste facturi. „Începând cu acest an se facturează cantitatea de ploaie preluată de sistemul de canalizare nu la pauşal, cum am făcut anul trecut, ci în funcţie de buletinele lunare trimise de Agenţia Naţională de Hidrologie pe zona Botoşaniului. Plătim, aşadar în funcţie de cât plouă dar şi în funcţie de suprafaţa casei, aşa cum este declarată de fiecare client”, a explicat Cătălin Fetcu, directorul tehnic al Apa Grup. El a arătat că pentru luna mai botoşănenii plătesc de fapt ploile din aprilie, care au totalizat la Botoşani 180 de litri pe metrul pătrat. [ Irinia Siminiceanu – Monitorul de Botosani].

Iulian Urban,

Președintele Asociației de Asistență pentru Consumatori,

Senator de Ilfov

URL scurt: http://braila24.ro/?p=24130

avatar Publicat de pe 14 Ian 2014. Publicat in BREAKING NEWS, EVENIMENT, GALERIE MULTIMEDIA, Opinii, OPINII/ DEZBATERI, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Cum mai sunt furati romanii: Ilegalitatea TAXEI PE APA DE PLOAIE !”

  1. Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare. Doamne ai mila de noi ne dai ploaia gratis si smecheri ne iau bani pe ia.Unde este dreptul de autor.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...