|

Daniela Zeca-Buzura şi-a lansat trilogia orientală la Biblioteca Judeţeană. Galerie Foto. Video

După cum ne-a obişnuit în ultima perioadă, în cadrul Serilor Culturale Brăilene, Biblioteca Judeţeană aduce în faţa publicului scriitori contemporani importanţi. Seria acestor întâlniri a culminat vineri seara de la ora 17.00, când la Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Daniela Zeca-Buzura şi-a lansat trilogia orientală: „Istoria romanţată a unui safari”, „Demonii vîntului” şi „Omar cel orb”. Cele trei romane, apărute şi în ediţie digitală, au devenit în scurt timp de la apariţie bestselleruri. Prozatoare, eseistă, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio şi TV , Daniela Zeca-Buzura a ocupat funcţia de director al postului de televiziune TVR Cultural până în august 2012.

 Într-o lume care se lasă tot mai mult colonizată emoţional de clişeele occidentale, Daniela Zeca are curajul de a privi în direcţia opusă, scriind un roman inspirat de un Orient necunoscut nouă. Autoarea face parte dintre puţinii scriitori români de azi care au o viziune transnaţională asupra existenţei, definindu-se nu ca un autor local, ci, ca o conştiinţă a lumii contemporane. În acelaşi timp, Daniela Zeca-Buzura este unicul scriitor român de azi care reprezintă în cunoştinţă de cauză, în cărţi de o valoare remarcabilă, civilizaţia Orientului Mijlociu. Romanul Omar cel orb , care poate fi citit şi separat, având independenţă narativă, completează o trilogie în a cărei componenţă mai intră Istoria romanţată a unui safari şi Demonii vântului, amândouă – bestselleruri. Acest nou roman aduce în centrul atenţiei o experienţă umană paradoxală, trăită în termenii înţelepciunii misterioase propagate în lume de Zoroastru (Zarathustra). Cu arta sa de a scrie, prozatoarea ne «transportă» în Iranul de acum şi de altădată, în Iranul dintotdeauna, iniţiindu-ne în adevăruri despre care simţim că ni le reaminteşte, nu că ni le comunică, iar când terminăm de citit cartea, ne trebuie timp ca să înţelegem unde ne aflam în realitate.

La finalul întâlnirii, autoarea a împărtăşit secrete din culisele trilogiei, povestind despre cultura şi tradiţiile persane şi islamice din Orientul Mijlociu, acolo unde a avut parte de aventuri inedite şi a oferit celor prezenţi o surpriză, constând într-un film realizat cu personaje exotice şi fascinante ale unui univers diferit de Europa .

Despre trilogia orientală  „Istoria romanţată a unui safari”, „Demonii vîntului” şi „Omar cel orb” au vorbit prof Viorel Coman şi prof. Adrian Simion, evenimentul fiind moderat de Claudiu Brăileanu.

Tudoriţa Tarniţă

 

 

URL scurt: http://braila24.ro/?p=37527

avatar Publicat de pe 4 Apr 2014. Publicat in ACTUALITATE, BREAKING NEWS, Literatura. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...