|

Ce câștigă brăilenii? ”Strategia Dunării contribuie la dezvoltarea regiunilor şi comunităţilor”

Strategia Dunării contribuie la dezvoltarea regiunilor şi comunităţilor dunărene din UE şi din vecinătate, se arată în Declaraţia comună a miniştrilor de Externe din această zonă.

Declaraţia a fost prezentată, luni, de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, după reuniunea miniştrilor de externe din statele dunărene, care a avut loc în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului Anual al Strategiei Dunării (SUERD), organizat la Bucureşti, în perioada 28-29 octombrie.

Documentul consemnează, în principal, recunoaşterea „contribuţiei Strategiei Dunării la dezvoltarea regiunilor şi comunităţilor dunărene atât din interiorul Uniunii, cât şi din vecinătatea graniţelor sale, coordonarea priorităţilor naţionale de dezvoltare şi promovarea de proiecte comune cu impact macro-regional”, precum şi întărirea dialogului pentru „alinierea surselor de finanţare din fondurile viitorului cadru financiar multianual 2014-2020″.

„Ministerele de externe trebuie să se coordoneze la nivel politic şi să utilizeze cele mai bune instrumente la nivel naţional pentru a asigura o bună guvernanţă a regiunii Dunării prin implicarea mai activă a statelor ne-membre UE şi pentru a valorifica cooperarea regională”, a declarat ministrul Titus Corlăţean.

La rândul său, comisarul european pentru politică regională, Johhanes Hahn, a subliniat rolul important al miniştrilor de externe în stabilirea orientărilor strategice şi a subliniat necesitatea ca strategia să continue să producă rezultate concrete în folosul cetăţenilor, să dezvolte soluţii pentru abordarea provocărilor comune din cadrul regiunii Dunării.

„Miniştrii de externe din statele SUERD ar trebui să joace un rol mai important pentru a asigura implicarea politică la nivel înalt în susţinerea proiectelor derulate în cadrul Strategiei. E nevoie de asigurarea accesului la finanţare a noilor proiecte din cadrul SUERD, de o mai bună cooperare între statele membre UE şi cele ne-membre”, a afirmat comisarul european.

Strategia Dunării este un proiect politic european lansat de România împreună cu Austria. SUERD a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene.

Titlul Forumului de la Bucureşti este „Danube Region – stronger together, stronger in the world” şi urmăreşte abordarea modului în care strategia ajută statele riverane să facă faţă provocărilor actuale comune, dar şi să influenţeze revitalizarea economiei.

La reuniune participă reprezentanţi guvernamentali din 14 state dunărene, oficiali europeni, reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor de la Dunăre, oameni de afaceri, precum şi promotori de proiecte.

Victor Negroponte

URL scurt: http://braila24.ro/?p=31726

avatar Publicat de pe 29 Oct 2013. Publicat in Business news, ECONOMIE. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...