|

GALERIE FOTO. Soare fierbinte de 1 Mai. Citiți cum vă protejați de arsuri în minivacanța de Paște

Medicii de urgență avertizează despre efectele nocive ale radiațiilor solare, având în vedere că se anunță zile toride în minivacanța de Paște.

Arsurile solare pot îmbrăca grade diferite de gravitate și de aceea trebuie să știți că apa duce la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete chiar dacă dă senzația de confort termic iar arsurile solare și insolația se instalează cu ușurință. Radiațiile ultraviolete au efect cumulativ, astfel încât întreruperea expunerii la soare influențează doar confortul termic și nu efectele negative ale ultravioletelor. Faptul că suntem bronzați nu ne conferă o protecție suplimentară iar cremele de protecție solară nu permit o expunere prelungită la soare între orele 11.00 – 16.00.

„Despre creme solare se pot vorbi multe dar ne intereseaza trei lucruri esențiale: intensitatea protecției, ingredientele și modul de aplicare. Intesitatea fotoprotecției este cuantificata de un coeficient de protecție notat pe fiecare ambalaj cu simbolul SPF (sun protection factor – n.r.) cu atât mai mare ca valoare cu cât fotoprotecția este mai eficientă. În funcție de tipul de piele și de condițiile de expunere alegeți factorul de protecție potrivit, astfel pentru fototipurile deschise la culoare (I, II și III) în primele zile de expunere vor fololosi creme cu SPF de minim 60, iar după mai multe zile de expunere pot ajunge la un SPF de 20. În condiții extreme este indicat să folosească SPF 100. Pentru fototipurile închise la culoare (IV, V, VI) vor folosi, în condiții normale de expunere la soare, creme cu SPF 20 iar în condiții extreme sunt indicate substanțe cu un SPF de minim 60. Persoanele cu piele intolerantă, fie că sunt sugari, copii sau adulți, trebuie să folosească creme de fotoprotecție cu SPF minim 50 în primele zile ale unei expuneri normale la soare, la mare sau în condiții climatice extreme, putând apoi trece, după mai multe zile de expunere solară, la un indice mai mic, respectiv 25”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, membru în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților.

În alegerea cremelor de plajă trebuie avută în vedere conținutul și ingredientele loțiunii.

„Oxidul de zinc și cel de titan sunt filtre solare minerale ideale pentru orice tip de piele și formează o barieră care reflectă razele UV. De asemenea, avobenzona este un filtru chimic foarte des folosit. Ultimul descoperit, Mexoryl-ul, ne apără eficient atât de radiațiile UVA, cât și de cele UVB, fiind tolerat și de pielea sensibilă. Antioxidanții precum extractul de ceai verde, vitaminele A, C sau E ajută pielea să se apere de radicalii liberi apăruți din cauza radiațiilor UV. Tenul gras, caută formule negrase și noncomedogenice. Alegeți  loțiunile pentru plajă sub formă de spray sau gel”, ne sfătuiește medicul Ciuhodaru.

Loțiunea protectoare se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a permite acesteia să intre bine în piele și la fiecare ieșire din apă iar formula ,,este bine puțin mai mult decât ar trebui” vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.

„Modificările fiziologice apărute după expunerea la soare sunt pigmentarea (bronzarea), ce se efectuează în două etape, respectiv pigmentarea imediată și formarea de noi cantități de melanină și hiperkeratoza sau îngroșarea stratului cornos al epiteliului cutanat. Modificări patologice pot fi temporare după expunerea unică de peste 30 de minute constând în variate fotodermatoze sau ireversibile rezultat al unor expuneri repetate și prelungite precum îmbătrânirea prematură a pielii sau cancere ale pielii”, a adăugat dr. Tudor Ciuhodaru.

Cătălin Dumitrescu

URL scurt: http://braila24.ro/?p=28975

avatar Publicat de pe 26 Apr 2013. Publicat in ACTUALITATE, BREAKING NEWS, GALERIE MULTIMEDIA, MONDEN, Timp liber. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...