|

Iniţiativă legislativă PNL: reducerea CAS-ului cu 5% şi scutirea de impozit a profitului reinvestit

Potrivit unui comunicat de presă dat publicității de deputatul PNL Vasile Varga, pVasile Varga, deputat PNLarlamentarii Partidului Naţional Liberal au depus miercuri, 5 martie a.c., o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea supunerii ei procedurilor parlamentare şi adoptării în regim de urgenţă. Deputaţii şi senatorii liberali au propus reducerea de la 1 iulie 2014 a cotei de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit a profitului reinvestit.  

Propunerea liberală a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă, de către domnul deputat George Scutaru, liderul Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor, doamna deputat Cristina Pocora, Purtător de cuvânt al PNL şi domnul deputat Eugen Nicolăescu.

Iniţiativa beneficiază de susţinerea a 143 de parlamentari liberali din cele două grupuri de la Camera Deputaţilor şi Senat.

Cele două măsuri reprezintă esenţa politicilor economice asumate public de către Partidul Naţional Liberal, susţinător şi partener permanent al mediului de afaceri, măsuri care au fost de altfel incluse în programul de guvernare al USL.

„Pentru a genera şi menţine ritmuri ridicate de creştere economică pe termen lung, sunt necesare politici susţinute pentru dezvoltarea unei economii competitive, capabilă de performanţe tehnologice, în concordanţă cu condiţiile concurenţiale la nivel european şi global. Aceste politici se impun cu precădere în etapa post-criză, în care presiunea fiscală asupra mediului de afaceri trebuie să scadă pentru a favoriza relansarea sustenabilă a economiei, prin investiţii şi creare de locuri de muncă. În aceste condiţii, iniţiatorii prezentei propuneri legislative urmăresc să diminueze povara fiscală din economie prin promovarea unor măsuri fiscale de scutire a profitului reinvestit în echipamente tehnologice şi de reducere a cotei de contribuţie de asigurări sociale datorată de angajator cu 5 puncte procentuale”, se arată în expunerea de motive depusă de către iniţiatorii propunerii legislative.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit şi reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator sunt măsuri aşteptate de către toţi întreprinzătorii, de la cei mici până la marii investitori, cu capital autohton sau străin, care au solicitat constant în cadrul dialogurilor purtate cu PNL adoptarea cu prioritate a acestui pachet de relaxare fiscală în sfera mediului de afaceri.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit şi reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale la angajator se înscriu în mod tradiţional în programul economic şi în practica politică ale Partidului Naţional Liberal. Astfel, se vizează stimularea competitivităţii şi inovării, atragerea investiţiilor, creşterea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe piaţa muncii.

Aplicarea celor două măsuri liberale conduce la diminuarea impozitului pe profit datorat de persoanele juridice care investesc profitul în activele respective, precum şi la reducerea sarcinii fiscale suportată în cea mai mare parte de angajator care contribuie la sistemul de pensii cu 2/3 din contribuţia datorată, asigurându-se în acest mod creşterea surselor de finanţare rămase la dispoziţia acestora cu suma corespunzătoare impozitului pe profit scutit şi contribuţiei de asigurări sociale reduse.

Prin reducerea CAS-ului la angajator va avea loc scoaterea la suprafaţă a zeci de mii de locuri de muncă, precum şi stimularea creării de noi locuri de muncă, ceea ce va ameliora şi încasările bugetare. 

În prezent, în Uniunea Europeană, povara fiscală asupra muncii, exprimată ca procent din costul total al forţei de muncă, se ridică la: 33,6% în Bulgaria, 35,5% în Polonia, 40,4% în Estonia, 39,6% în Slovacia, 41,4% în Spania, 42,4% în Cehia, 38,6% în Olanda, 32,3% în Marea Britanie.

În România, o povară fiscală de 45% arată o supra-impozitare a muncii, chiar în comparaţie cu multe din ţările dezvoltate ale UE. Chiar şi în ţările nordice, recunoscute prin profilul redistributiv al “statului bunăstării”, impozitarea muncii este mai prietenoasă (Danemarca – 38,6%, Finlanda – 42,5%, Suedia – 42,8%).

Impactul economic aşteptat al acestor măsuri îl reprezintă creşterea atractivităţii mediului investiţional, creşterea competitivităţii fiscale şi economice, creşterea productivităţii muncii, crearea de noi locuri de muncă şi reducerea muncii la negru, orientarea agenţilor economici spre domenii de înaltă tehnologie, în scopul obţinerii de valoare adăugată mare, cu impact asupra producţiei şi exporturilor.

URL scurt: http://braila24.ro/?p=35521

avatar Publicat de pe 5 Mar 2014. Publicat in Business news, ECONOMIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...