|

Izvorul Tămăduirii – praznic închinat Maicii Domnului. Galerie Foto. Video

DSC02701Vineri, 25 aprilie, la biserica „Buna Vestire“ din municipiul Brăila, au venit mii de credincioşi, brăileni, dar şi din ţară şi din străinătate pentru a lua parte la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii şi pentru a se împărtăşi din apa sfinţită izvorâtă din izvorul aflat sub Sfântul Altar, care se deschide o dată pe an, la acest mare praznic închinat Maicii Domnului din Săptămâna Luminată. În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Este un praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mîntuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.

 Astăzi, 25 aprilie 2014, la Biserica Greacă din Brăila, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie la Altarul principal al bisericii, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor. A fost săvârşită rânduiala de binecuvântare a apelor izvorului de sub Sfântul Altar al bisericii, după care credincioşii prezenţi au fost stropiţi cu agheazmă şi au primit binecuvântare.

Biserica „Buna Vestire“ din Brăila datează din anul 1863. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 8 septembrie 1863. Planul bisericii a fost făcut de arhitectul Avram Ioanidis, din Asia Mică şi tot el a fost însărcinat cu supravegherea lucrărilor.

Construcţia a fost realizată în stil bizantin, cu influenţe de factură antică elenă, gotică, bizantină şi renascentistă. Înălţată în formă de cruce, cu două turle, biserica are trei hramuri („Buna Vestire“ – 25 martie, „Sf. Gherasim“ – 20 octombrie şi „Sf. Nicolae“ – 6 decembrie).

Sfinţirea sfântului locaş s-a făcut la 29 octombrie 1872, de către episcopul Melchisedec al Dunării de Jos. Pictura a fost realizată în trei etape. Biserica este dotată cu trei candelabre uriaşe realizate din cristale de Boemia. De asemenea, şi catapeteasma este lucrată în foiţă de aur fiind opera meşterilor din Constantinopol. Cu ocazia săpăturilor fundaţiei, pe vremea construcţiei, în partea stângă a Sfântului Altar, cu intrarea din curte, a fost descoperit un izvor, a cărui apă este considerată făcătoare de minuni.

An de an, la acest izvor făcător de minuni vin pelerini din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, care se roagă pentru sănătatea lor şi a celor apropiaţi. Mulţi dintre ei marturisesc faptul că apa izvorâtă sub sfântul lăcaş i-a ajutat şi că, de fiecare dată, se întorc la Biserica Greacă din Brăila şi îşi alină suferinţele trupeşti sau sufleteşti cu apa miraculoasă.

Tudoriţa Tarniţă

DSC02692
DSC02679DSC02683DSC02684DSC02686DSC02689DSC02691DSC02693DSC02698DSC02699DSC02700

URL scurt: http://braila24.ro/?p=38623

avatar Publicat de pe 25 Apr 2014. Publicat in ACTUALITATE, Cultura, GALERIE MULTIMEDIA, REPORTAJ, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...