|

Jaful casei de amanet de pe strada Galați. Hoți plecând cu seiful în cârcă. Societăți pline de bani, lăsate de patroni în voia tâlharilor

jaf-amanetCazul tălhăriei de la casa de amanet a pus pe jar poliția brăileană și a scos la iveala vulnerabilitatile sistemelor de securitate din dotarea firmelor deținătoare de valori mobile. Acest incident vine la concurență cu un altul (pe ordinea de zi a A.N.-urilor!), petrecut la începutul anului, când tot dintr-o societate de pe strada Galați, hoții au reușit să fugă cu un seif în spate.

 Tâlhărie cu mai multe necunoscute și un singur …necunoscut

Brăila24.ro a fost primul și singurul site media care a prezentat cazul tâlhăriei din ziua Izvorului Tămăduirii. În dimineața zilei de 25 aprilie, în jurul orelor 08,00, angajata unei case de amanet de pe strada Galați s-a trezit cu un necunoscut în spate, chiar în secunda în care a deschis ușa de acces. Individul a apucat-o de păr, a împins-o înăuntru și sub amenințarea unui cuțit a reușit repede s-o convingă că e mai bine să-i predea tot banii din casa de valori. În mai puțin de 20 de secunde tâlharul s-a facut nevăzut, cu aproximativ 10.000 de lei. Victima a anunțat imediat poliția, o echipă mixta, formată din criminaliști și judiciariști “a periat” locul infracțiunii, dar cele mai mari speranțe și le-au pus investigatorii în sistemul de supraveghere video. Și au avut prima surpriză: televiziunea cu circuit închis surprindea în detaliu doar spațiul destinat angajaților, nicio cameră de supraveghere nefiind îndreptată spre ușa de acces în clădire. Politiștii au putut selecta un singur cadru, în care intrusul este surprins din semiprofil, dar rezoluția foarte slabă a camerei lasă puține speranțe de identificare. Declarația victimei cu privire la semnalmentele tâlharului a fost surpriza nr. 2: femeia, acostată din spate, a putut să spună doar că atacatorul purta un hanorac cu glugă, că avea aproximativ 1,75 m înălțime, constituție atletică și cel mult 30 de ani. Cam 25. 000 de cetățeni din județul Brăila ar putea corespunde descrierii!

În funcție de celelalte probe administrate, pe care judiciariștii chiar să le poată folosi, rămâne de văzut dacă misterul va fi sau nu dezlegat.

Cert este că infractorul ar fi fost (poate) prins în 24 de ore, dacă patronul bucureștean al firmei jefuite ar fi fost cu adevărat preocupat de securitatea spațiului său.

Seiful furat de sub nasul proprietarilor

 Un incident demn de cascadorii râsului s-a petrecut la începutul acestui an, tot pe strada Galați. Într-un local cu jocuri mecanice (proprietatea unul brăilean, de acestă dată), distracția era în toi, în timp ce hoții operau în încăperea vecină, destinată administratorului. Spărgătorii (neindentificați) au îndepărtat ușor și fără zgomot un geam termopan, au patruns în biroul cu pricina și au săltat ditai seiful. Pare complicat, dar efortul susținut a cel puțin doi oameni transformă operațiunea într-o joacă de

copii. Mai ales că seiful, cu cele 180 de milioane lei vechi din interior, nu era ancorat (așa cum prevede legea), sistem de alarmare funcțional nu există și nici pui de martor nu era în zonă, pe motiv de viscol puternic. Concluzia: prinde orbul, scoate-i ochii!

Hoți să fie, că are balta pește!

 În Brăila funcționează câteva sute de societăți cu profil îmbietor pentru spărgători: case de amanet, case de schimb valutar, magazine de arme și muniție, bijuterii, bănci, telefonie mobilă și casierii ale furnizorilor de utilități. Doar câteva sunt dotate cu sisteme antiefracție “ca la carte”. Restul se bazează, probabil, pe bunul simț al hoților sau pe norocul chior. Lista vulnerabilităților este lungă, dar le vom enumera aici pe cele mai importante:

– casele de valori (seifurile) nu sunt ancorate și nici certificate cu clasa de Rezistență la efracție;

– ușile de acces nu sunt multipunct;

– televiziunile cu circuit închis, instalațiile de control acces sunt inferioare

calitativ și nu respectă standardele în vigoare;

– sunt păstrate în incinte sume mai mari de 10.000 de euro, contrar legii;

– camerele video de supraveghere nu sunt de înaltă rezoluție și nu surprind imagini clare;

– personalul nu este instruit pe linia scurgerii de informații;

– societățile nu au încă întocmite analize de risc, a căror menire principală este tocmai identificarea și eliminarea factorilor de risc.

Toate lipsurile enumerate sunt sancționate contravențional, societățile riscând chiar să rămână fără licențe de funcționare. Așadar, pe lângă paguba suferită, patronii sunt întotdeauna amendați pentru neglijență (și bătuți, și …, și cu banii luați!), dar “lecția” trebuie uneori predată de mai multe ori pentru a-și produce efectul.

Oamenii de afaceri “cu scaun la cap” merg pe prevenție și angajează detectivi particulari pentru elaborarea planurilor de securizare a informațiilor, verificandu-și, în special, angajații. Și nu sunt puține cazurile în care au evitat, astfel, lovituri babane date la pont, cu sprijin din interior. Aviz amatorilor!

DeVasss

URL scurt: http://braila24.ro/?p=38845

avatar Publicat de pe 30 Apr 2014. Publicat in ANCHETE, BREAKING NEWS, EVENIMENT, Reporter indiscret, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...