|

Liderul administraţiei de la Tiraspol: Raporturile dintre Republica Moldova şi Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorţ „civilizat”

Liderul administraţiei de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a afirmat în cadrul conferinţei OSCE de la Landshut, în sud-estul Germaniei, că raporturile dintre Republica Moldova şi Transnistria pot fi rezolvate printr-un divorţ „civilizat”, relatează Novîi Reghion în pagina electronică.

„Cheia rezolvării raporturilor dintre Moldova şi Transnistria constă într-un divorţ civilizat, după exemplele oferite de Cehia şi Slovacia sau Serbia şi Muntenegru”, a declarat Evgheni Şevciuk în cadrul conferinţei OSCE de la Landshut.

„Recunoaşterea internaţională a Transnistriei va aduce doar plusuri, prin stabilizarea situaţiei în regiune şi consolidarea cooperării paşnice”, a adăugat liderul administraţiei de la Tiraspol.

El le-a cerut membrilor comunităţii internaţionale să accepte voinţa populaţiei din stânga Nistrului şi să respecte drepturile acesteia.

„Membrii comunităţii internaţionale sunt oare pregătiţi să accepte voinţa transnistrenilor, exprimată în repetate rânduri în cadrul referendumurilor? Sunt pregătiţi să garanteze că drepturile lor vor fi respectate la fel ca în alte părţi ale lumii? Sunt pregătiţi să recunoască faptul că la bazele democraţiei stă voinţa umană, inclusiv a celor care trăiesc într-o zonă de conflict?”, a întrebat Şevciuk.

Trebuie să se ţină cont în primul rând de „oameni, ci nu de dogme sau conflicte discutabile”, a apreciat liderul transnistrean.

El a dat exemplu Kosovo, care şi-a proclamat în 2008 independenţa, recunoscută de peste o sută de state membre ONU.

Conferinţa „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” are loc în oraşul german Landshut, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, sub egida misiunii OSCE în Republica Moldova, Preşedinţiei Ucrainei în cadrul OSCE şi Guvernului Germaniei.

URL scurt: http://braila24.ro/?p=31874

avatar Publicat de pe 31 Oct 2013. Publicat in ACTUALITATE, Uncategorized. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...