|

EXCLUSIV. Sorin Enache: ”la Brăila nu s-au făcut greșeli semnificative”. Sindicatele acuză: Pensiile a mii de bătrâni, scăzute de greșelile funcţionarilor

Pensiile şi aşa mici ale bătrânilor români mai sunt ciuntite şi de calcule eronate ale funcţionarilor Casei de Pensii. Potrivit sindicatelor, mii de pensionari sunt anual privaţi de drepturile lor băneşti.

Pensionarii umblă cu lunile pe drumuri pentru a-şi aduna singuri datele ce ar trebui centralizate de Casa de Pensii. Camelia Zamfira s-a mutat în Bucureşti în 2001, din Câmpina. Pentru că nu există baze de date sincronizate între judeţe, la pensionare, în 2011, femeia a făcut o descoperire şocantă. Mai mulţi ani de muncă nu s-au mai regăsit. Cu răbdare de fier, timp de câteva luni femeia a scos şi depus adeverinţe peste adeverinţe şi a adunat singură datele care ar fi trebuit calculate de angajaţii de la Casa de Pensii. Pensia i-a fost revizuită de la 804 lei, la 960 lei. Iar acesta este un caz fericit.

Dorina Barcari este referent pe probleme de drepturi sociale al Confederaţiei Cartel Alfa. Numai ea, în fiecare an, oferă consultanţă la peste o mie de pensionari cu pensiile calculate greşit.

Dumitru Onucu are 73 ani. Luna aceasta a avut o surpriză neplăcută când şi-a încasat pensia „Pe talonul de pensii apare că am 3.478 lei. Am încasat 2374, deci cu 1099 lei mai putin decât scrie pe talonul de pensii”, spune bărbatul.

Potrivit reprezentanţilor Casei de Pensii, bătrânul a pierdut un proces în instanţă. În 2010, proces în urma căruia judecătorii au stabilit că el trebuie să aibă o pensie micşorată, după recalculări cerute de lege. Pensionarul a făcut recurs şi din 2010 a continuat să încaseze pensia nemodificată. Între timp, o decizie judecătorească definitivă de anul acesta reconfirmă hotărârea primei instanţe. Casa de Pensii a aflat prima şi a operat imediat schimbările, numai că… „Decizia de revizuire a fost emisa în ultimele zile ale lunii aprilie, perioada in care directia de specialitate din CNPAS emitea deja taloanele de pensie pentru luna mai, astfel incit nu s-a mai putut retrage talonul de pensie deja comunicat pensionarului”, a declarat Angelica Mihail, purtător de cuvânt al Casei de pensii.

De luna viitoare, pensia va apărea micşorată şi pe talon. Mai mult, suma încasată în plus pe perioada procesului va fi recuperată prin reţineri din noua pensie diminuată.

Chestionat de Brăila24.ro în legătură cu acuzațiile aduse de sindicate, Sorin Enache, directorul Casei de Pensii Brăila a declarat” Greșeli se mai fac, important este ca ele sa fie reparate la timp. la brăila nu au fost astfel de cazuri în care sa afectăm nivelul pensiei vreunui asigurat”

Dorian Stoianovici

URL scurt: http://braila24.ro/?p=29476

avatar Publicat de pe 16 Mai 2013. Publicat in ANCHETE, BREAKING NEWS, EVENIMENT, GALERIE MULTIMEDIA, NATIONAL, Reporter indiscret, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...