|

Filmul „Despre oameni şi melci”, premiat la Festivalul de la Palic

Filmul „Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la cea de-a XX-a ediţie a Festivalului internaţional de film de la Palic (Serbia), care s-a desfăşurat în 13-19 iulie, potrivit unui comunicat remis duminică AGERPRES de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Trofeul Palic Tower a fost acordat de un juriu internaţional format din regizorul sârb Srdan Dragojevic, directoarea artistică a Festivalului de film de la Rouen, Marketa Hodouskova (Cehia), criticul de film şi programmer pentru secţiunea „Critics’ Week” a Festivalului de la Cannes, Pamela Pianezza (Franţa), actriţa Nurgul Yesilcay (Turcia) şi regizorul britanic Ashley Horner.

În comunicat se arată că juriul a fost impresionat de filmul regizorului Tudor Giurgiu, declarându-l „o comedie inteligentă, sensibilă şi emoţionantă, având un puternic substrat social, care arată o nouă şi proaspătă faţetă a cinemaului românesc”.

Premiul pentru cel mai bun film din competiţia festivalului a fost acordat filmului olandez „Borgman”, de Alex van Warmerdam, prezent şi în programul Festivalului de la Cannes 2013.

Între celelalte 14 filme prezente în competiţia din 2013 s-au regăsit titluri precum: „Harmony Lessons” de Emir Baigazin (Kazakhstan), premiat la Berlin, „Eat Sleep Die” de Gabriela Pichler (Suedia), „Circles” de Srdan Golubovic (Serbia) sau „In The Name Of…” de Malgorzata Szumowska (Polonia). Invitaţii speciali ai festivalului au fost regizorii Nikita Mihalkov şi Emir Kusturica, care au primit premii pentru întreaga activitate.

„Despre oameni şi melci” este unul dintre cele mai de succes filme româneşti din ultimul deceniu. Producţia s-a bucurat de succes şi la nivel internaţional. Lungmetrajul a obţinut premiul special al juriului la cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia şi a câştigat trofeul secţiunii competiţionale „Meeting Point” din cadrul celei de-a 57-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid. Pelicula a primit şi premiul „Bridging the Borders” pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Filmului Sud-Est European ‘ SEEFest care s-a desfăşurat la Los Angeles în perioada 2-6 mai.

„Despre oameni şi melci” va participa şi la festivalurile de film din Sankt Petersburg, Viena, Napoli şi Haifa.

Festivalul de film de la Palic a fost înfiinţat în 1992 şi este unul dintre cele mai respectate festivaluri din regiunea Balcanilor. Două filme româneşti – „Moartea Domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu şi „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude – au câştigat marele premiu al festivalului.

URL scurt: http://braila24.ro/?p=30868

avatar Publicat de pe 21 Iul 2013. Publicat in ACTUALITATE, Arta. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...