|

Polițiștii brăileni atrag atenția asupra capcanelor Internetului

Polițiștii brăileni au emis o notă de presă atrăgând atenția brăilenilor asupra capcanelor care îi pândesc pe Internet.

”Un cetăţean aflat în căutarea unui loc de muncă dă un „search” pe internet. Şi cum vestitul „google” are soluţii pentru toate problemele, iată şi locul de muncă mult căutat: prestări servicii în străinătate.Intermediarul este o firmă din oraşul Feldioara, judeţul Braşov. Cetăţeanul sună persoana de contact de pe site, care îl lămureşte metodic că firma se va ocupa de toate detaliile şi că după achitarea sumei de 300 de lei, cetăţeanul va primi contractul de angajare. Zis şi făcut: banii sunt achitaţi către firmă, contractul de angajare soseşte şi cetăţeanul semnează. Doar că la câteva zile, persoana în cauză primeşte un mesaj pe telefonul mobil, prin care este informat că i-a fost reziliat contractul de muncă. Încercând să contacteze firma intermediară, victima constatată că persoana de contact nu mai este de găsit. Cu toate acestea, persoana în cauză nu s-a grăbit să depună plângere, deoarece suspectul i-a garantat returnarea sumei de 300 de lei în termen de două luni, în cazul în care angajarea nu se va realiza. După expirarea acestei perioade, cetăţeanul păgubit se hotărăşte, în sfârşit, să sesizeze Poliţia.

Ce spune legea

Articolul 215, din Codul Penal, prevede că ”inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă” reprezintă infracţiunea de înşelăciune şi „se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani”.

Internetul şi noi

Situaţia socio-economică destul de instabilă şi uneori de-a dreptul dificilă îi determină pe mulţi semeni de-ai noştri rămaşi fără slujbă să-şi caute oriunde un loc de muncă. Fapt onorabil şi de apreciat, având în vedere că oferta locurilor de muncă la nivel local este considerată de unii insuficientă, iar de alţii inadecvată solicitărilor şi nevoilor existente. Mai mult decât atât, fascinanta şi nemărginita lume virtuală este considerată minunea salvatoare. Internetul reprezintă poarta spre lume, spre visuri împlinite, spre oameni şi zări, spre locuri de muncă, spre vieţi fericite şi ferite de griji, spre bunăstare şi, chiar, spre partenerul de viaţă ideal.

Internetul are un rol bine definit în evoluţia tehnologică, a umanităţii în sine. Doar că, pe lângă nepreţuitele avantaje, oportunităţi şi soluţii, lumea virtuală are multe capcane de care fiecare trebuie să fie foarte conştient. Oricine poate posta orice pe internet. Informaţiile nu trebuie să fie obligatoriu reale. Mai mult decât atât, internetul poate fi cortina după care stau ascunşi mulţi oameni necinstiţi, pândind naivitatea sau lipsa de informare a altora, fapt care se întâmplă şi în lumea reală. Deschiderea pe care o conferă internetul este incontestabilă, accesul la informaţie este nelimitat, mai ales, în condiţiile în care un om informat este un om puternic. Puntea invizibilă între oameni şi companii de pe întreg mapamondul, rapiditatea fluxului de date, fluidizarea comunicării la distanţe mari cu costuri reduse, toate acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care foarte mulţi oameni ar trebui să aibă acces la internet. Doar că informaţiile trebuie privite şi analizate cu foarte mare atenţie. Ca şi în viaţa de zi cu zi există oameni cinstiţi, bine intenţionaţi, corecţi, care se folosesc de această modalitate de comunicare, de socializare etc., în cel mai civilizat şi responsabil mod posibil, oameni care dau dovadă de bun simţ şi bună creştere, chiar dacă se află în spatele unui monitor. Dar, există şi infractori care s-au specializat în săvârşirea de infracţiuni în lumea virtuală, modul de operare al acestora fiind adaptat permanent la evoluţia tehnologiei, motiv pentru care prudenţa este obligatorie.

Prudenţa este mama înţelepciunii

Când, însă, găsim de lucru pe internet, cu atât mai mult trebuie să manifestăm prudenţă. Ofertele sună ademenitor şi vin parcă să ne împlinească visul, pentru că exact aşa sunt concepute: să atragă, să se plieze pe nevoile doritorilor şi să-i convingă de faptul că au făcut cea mai bună alegere. Faptul că există o persoană de contact pe care o putem auzi la telefon nu este sub nicio formă o garanţie că nu vom fi păcăliţi. Faptul că o firmă sau o persoană  garantează, chiar şi în scris, returnarea unor sume de bani (pe care unii acceptă cu prea mare uşurinţă să le achite în diverse conturi) nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla. Singura certitudine este dorinţa de a avea un loc de muncă. În rest, orice informaţie trebuie verificată într-o multitudine de surse posibile. Trebuie verificat dacă firma există în realitate, dacă obiectul activităţii este cel pe care îl menţionează, dacă are contactele pe care le susţine, cu angajatori din străinătate, dacă aceştia există în realitate etc. Şi, dacă acest lucru este destul de dificil de realizat de o persoană simplă, care doreşte doar un loc de muncă şi pentru care realizarea unor astfel de demersuri devine extrem de complicată, oricine poate cere sprijinul prietenilor, familiei, cunoscuţilor care pot da o mână de ajutor la verificarea unor date. Este esenţială verificarea informaţiilor înainte de a întreprinde orice altă acţiune (achitarea unor sume de bani sau deplasarea în străinătate).

Pe lângă înşelăciune, o consecinţă mai gravă poate fi exploatarea prin  muncă a acelora care, cu toate că au vrut doar un loc de muncă pe care l-au căutat şi găsit în străinătate pe internet, acolo pot fi trataţi ca nişte sclavi.

Lipsa de informare şi naivitatea pot fi preţuri prea mari pentru năruirea unor vise, dar, mai ales, pentru suferinţă fizică şi emoţională”.

Biroul de Presă al IJPoliție Brăila

URL scurt: http://braila24.ro/?p=24715

avatar Publicat de pe 31 Iul 2012. Publicat in ACTUALITATE, SOCIAL. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...