|

Revenirea Președintelui readuce încrederea piețelor financiare. Cursul de schimb al monedei naționale în revenire puternică

Moneda naţională a continuat să se aprecieze în prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat referinţe în scădere semnificativă pentru euro şi dolar, de 4,5558 lei/euro, respectiv 3,7086 lei/dolar, minimele ultimelor două săptămâni.

Cursul pentru euro a coborât luni cu 5,8 bani, de la 4,6118 lei/euro vineri, iar referinţa pentru dolar a scăzut cu 4,89 bani, de la 3,7575 lei/dolar.

Leul s-a apreciat şi în faţa francului, referinţa coborând cu 4,71 bani, de la 3,8401 lei/franc la 3,7930 lei/franc.

Referinţele de luni, pentru valutele menţionate, se plasează la minimele ultimelor două săptămani.

Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, cu 4,2% la nivelul referinţei de marţi, când a atins un record istoric. Percepţia jucătorilor a fost afectată de turbulenţele politice, care au avut ecouri internaţionale.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

În prima parte a sesiunii de luni cursul a atins un minim de 4,5550 lei/euro.

„Jucătorii străini continuă să-şi închidă din poziţii, iar volume se menţin ridicate. Cineva încearcă să-l ducă tot mai jos, nu excludem şi susţinerea BNR”, a spus un dealer.

Reprezentantul unei bănci mari de pe piaţă a confirmat că au existat volume mai mari de vânzare de euro, dar a precizat că acestea au apărut în urma unui ordin comercial semnificativ, care apoi s-a propagat în piaţă. Pe acest trend, mai mulţi străini au închis unele poziţii.

Valutele din regiune consemnau variaţii nesemnificative faţă de euro la jumătatea sesiunii de luni.

Dobânzile practicate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi se situau la 4,79 – 5,28% pe an, uşor sub nivelurile de la finalul săptămânii trecute, de 4,82 – 5,29% pe an.

Totodată, randamentele cu scadenţa la o săptămână au coborât de la 4,85 – 5,34% la 4,84 – 5,32% pe an.

Andri Voicast

URL scurt: http://braila24.ro/?p=24695

avatar Publicat de pe 30 Iul 2012. Publicat in Business news, ECONOMIE, EVENIMENT. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...