|

DEBUT: Cornelia Vîju- prima carte din colecţia Interviu. Vezi cine este personajul principal

Motivul pentru care Marian Covache a fost ales pentru a deschide seria interviurilor este exemplaritatea personalităţii şi a vieţii sale profesionale dar şi influenţa pe care a avut-o asupra carierei autoarei. Cornelia Vîju a lucrat o perioadă la ziarul „Monitorul de Brăila” sub coordonarea lui Marian Covache care era atunci redactor şef. El a fost cel care a încurajat-o să scrie, să îşi publice primele poezii şi tot el a fost cel care a sprijinit-o în lansarea primelor cărţi. A fost „călăuzul traseului său literar”, „o persoană care a reuşit să învingă obstacolele vieţii fără teamă, un om al cărui traseu profesional a fost unul deosebit, ce merită să fie luat drept model de către alţii”, după cum însăşi autoarea îl descrie.

Copleşit de emoţii, Marian Covache a mărturisit că iniţial nu a dorit să facă obiectul cărţii considerând că există alte persoane mai importante decât el în Brăila. „Nu mulţi sunt eroi de carte în viaţă, mulţi devin eroi de carte după ce mor, mai ales că eu am trecut fulgerător pe lângă moarte sau ea pe lângă mine”.

Cartea „Interviu cu un aviator, Marian Covache” vizează două aspecte activitatea de aviator şi cea de jurnalist ale personajului.

 

„Un excelent pilot de aviaţie”

 

„Cornelia Vîju încearcă să contureze imaginea personalităţii aviatorului şi jurnalistului Marian Covache, omul care, asemeni altora, a sfidat gravitaţia călătorind nu pe un drum bătătorit, ci între cer şi pământ, mulţi ani, de la terminarea Şcolii de Ofiţeri de Aviaţie (1980) până la a se dedica vieţii şi menirii de ziarist. Autoarea ni-l prezintă pe Marian Covache ca un excelent pilot de aviaţie, în luptă mereu cu necunoscutul. Cu o înaltă ţinută morală şi nobilă, în misiunea sa de a manevra manşa avionului, prieten apropiat celor care au venit la el să înveţe din ştiinţa lui, a zborului, dăruind întotdeauna ceva din inima şi sufletul său”, precizează scriitorul Ion Grigoriu în prefaţa cărţii.

„Este un roman al formării unei personalităţi, un bildungs roman, de la vârsta când se decide să se dedice activităţii de aviator până la ceea ce este astăzi Marian Covache”, a spus scriitorul Constantin Gherghinoiu, prezent la lansare.

Tot  el a descris publicaţiile conduse de Marian Covache ca fiind unice în zona presei. „Ziarele pe care le-a condus se deosebeau radical de celelalte din peisajul publicistic, erau altfel”.

Şi Ana Hărăpescu, directorul Direcţiei de Cultură Brăila l-a descris pe Marian Covache ca fiind unul dintre puţinii jurnalişti de calitate, dar şi un spirit justiţiar. „Este un spirit justiţiar şi spiritele justiţiare nu mor niciodată, chiar nici atunci când trec în eternitate”.

URL scurt: http://braila24.ro/?p=10504

avatar Publicat de pe 27 Noi 2011. Publicat in Uncategorized. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “DEBUT: Cornelia Vîju- prima carte din colecţia Interviu. Vezi cine este personajul principal”

 1. Cornelia Vîju deţine acum un blog oficial, unde se pot găsi informaţii despre ea, cărţile şi poeziile, dar şi altele.
  Aici în lista se găsesc linkurile unde s-a scris despre C. Vîju. http://corneliaviju.blogspot.com/search/label/Despre%20mine
  Vă invit să aruncaţi o privire.
  La revedere,

Lasa un raspuns

Comentate recent

 • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
 • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
 • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
 • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
 • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...