|

Stancu așteaptă sentința în Dosarul Concivia. ICCJ i-a respins cererea de recuzare a completului de judecată

bunea_stancu_Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu își așteaptă sentința în Dosarul Concivia după ce  judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât să respingă cererea sa de recuzare a completului de judecată în unul dintre procesele cu ANI. Bunea Stancu va primi deci sentința cuvenită, ICCJ neprecizând, încă, termenul următoarei ședințe de judecată care ar putea fi decisivă pentru viitorul politic al șefului PSD Brăila. 

Cu alte cuvinte, toate încercările de până acum- și nu au fost puține!- de tergiversare a pronunțării sentinței au eșuat și Bunea Stancu așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă judecătorii contestați de el vor consfinți raportul ANI confirmat, până acum, de toate instanțele care au judecat contestațiile sale disperate. 

Citește și : ANI dispune confiscarea sumei de 1.5 milioane de euro din averea lui Bunea Stancu. CCR a respins, joi, cererea de anulare a raportului ANI

În dosarul „Concivia”, nr. 8586/2/2011, avocaţii lui Stancu au formulat o cerere de recuzare a magistraţilor susținând că din complet fac parte judecătorii care au decis că preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, este incompatibil.

Stancu știe că, după decizia ICCJ, Nicolescu a fost înlăturat din funcție, potrivit legii, prin Ordin al Prefectului județului. Inițial, Nicolescu a contestat Ordinul Prefectului dar s-a răzgândit repede și a plecat cu cu  coada între picioare din Consiliul Județean.   

Citește și  UPDATE. ”Mită la PSD”. Ioan Niculae, achitat laolaltă cu Stancu, este arendașul judecătoarei din Teleormanul lui Dragnea

În celălalt proces cu ANI, ICCJ a dispus amânarea judecării în dosarul „Sportul”, nr. 6647/2/2012•, pentru data de 4 noiembrie deoarece la termenul din 17 iunie a fost depusă o cerere de intervenţie în dosar adică o persoană care nu era parte în proces a solicitat să fie introdusă în el.

Citește și : Tribunalul București dă dreptate ANI. Stancu, corupt si incompatibil cu funcția. Și-a finanțat clubul din bani publici

Istoricul oficial al corupției din Consiliul Județean Brăila

ANI l-a declarat incompatibil cu funcția ocupată pe Bunea Stancu deoarece, în calitate de şef al CJ Brăila a acordat cinci contracte în valoare totală de 2,7 milioane de lei firmei „Concivia”, pe care o controlează prin intermediul „Bursagrirom” SA.

Ca să nu plece din funcția de președinte al CJ Brăila, Stancu a contestat raportul ANI în instanţă. Numai că, în septembrie anul trecut, Curtea de Apel  Bucureşti a respins acţiunea lui Gheorghe Bunea Stancu, ca nefondată,astfel că recursul a ajuns în ultima faza, fără putință de întoarcere, la  ICCJ. Pe 30 ianuarie 2014 ICCJ a stabilit un nou termen de judecata pentru 17.06.2014.

Dar iată raportul oficial al ANI:

 Dosar 68036/A/I.I./08.06.2011 privind pe d-nul Stancu GHEORGHE BUNEA


Funcția: Președintele Consiliului Județean Brăila

Obiect: Nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese

Stare de fapt: – domnul Stancu GHEORGHE BUNEA, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Brăila, a semnat un număr de 5 contracte, în valăoare totală de 2.731.038,86 lei (fără TVA) – aproximativ 638.212 Euro (fără TVA), încheiate de către Consiliul Județean Brăila cu S.C. CONCIVIA S.A. (societate în cadrul căreia S.C. BURSAGRIROM S.A. este acționar majoritar, iar domnul Stancu GHEORGHE BUNEA deține calitatea de acționar majoritar în cadrul S.C. BURSAGRIROM S.A.), încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

- indicii referitoare la posibila săvârşire de către domnul Stancu GHEORGHE BUNEA a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, ca urmare a semnării, în calitate de Președinte al Consiliului Județean Brăila, a celor 5 contracte, în valoare totală de 2.731.038,86 lei (fără TVA) – aproximativ 638.212 Euro (fără TVA), încheiate de către Consiliul Județean Brăila cu S.C. CONCIVIA S.A.

Soluție A.N.I.: – sesizarea organelor judiciare competente, cu privire la posibila săvârşire de către domnul Stancu GHEORGHE BUNEA, Președintele Consiliului Județean Brăila, a infracțiunii de conflict de interese și a altor fapte de natură penală, prevăzute și pedepsite de Codul Penal al României.

- iniţierea demersurilor prevăzute de art. 22, alin. (2) din Legea 176/2010, în vederea anulării contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

Președintele CJ Brăila a contestat actul administrativ al Agenției. Dosarul se judecă la Curtea de Apel București”.

Ce spune Legea în privința incompatibilităților sesizate de ANI care rămân definitive în urma unei hotărâri a instanței de judecată?

Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative:

„Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Dorian Stoianovici

URL scurt: http://braila24.ro/?p=34730

avatar Publicat de pe 4 Iul 2014. Publicat in ACTUALITATE, ADMINISTRATIE, BREAKING NEWS. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

Comentate recent

  • piese auto ieftine: Nu există o soluție ieftină în adevăratul sens al cuvântului. Există soluția cumpărăturilor...
  • cristina vacariu: Vinovat de moartea fratiorului meu este Domnul Colonel Vacariu, adica tata. Din copilarie am fost...
  • Florea: Locuiesc la casa apa de ploaie se duce in pamint nu se scurge in canalizare atunci de ce trebuie platit oare....
  • iren: in bucuresti CAR-Purile camataresc pensionarii si le iau casele metoda este simpla ii aduc in imposibilitate de...
  • Ovidiu Nicolaescu: Similar cu ce a patit un realizator TV care investiga un subiect similar dar in Bucegi… Se...